Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kultúra és kávé
A kávé hatóanyag tartalmú ital. Ezt mindig észben kell tartanunk, eszerint kell fogyasztanunk. Mindennapjainkhoz a szükséges energiát és építőanyagokat a szénhidrátokat, fehérjéket, és zsiradékokat tartalmazó tápanyagokból szerezzük. A kávé főzetében ezek rendkívül kis mennyiségben vannak jelen. A kávé 99%-a ugyanis víz.

   
 

Mi mégis a maradék egy százalék miatt, ezen belül is hatóanyag tartalma, a koffein miatt fogyasztjuk. Mint minden hatóanyag tartalmú szer fogyasztása, a kávé is rejt veszélyeket, de kínál lehetőségeket is.

A legnagyobb veszély az, ha az ember nem tudja, hogy a kávé mire való. A leggyakoribb tévedés a kávét az élelmiszereket helyettesítő energiaforrásként használni. Ez olyan, mintha a kocsi tankjába benzin helyett kenőolajat töltenénk, vagy ha a háziasszony finoman fűszerezett sült hús helyett magát a majorannát és a borsot szolgálná fel főételnek. A kávé nem a testet építi, táplálja, hanem a működését serkenti, teszi hatékonyabbá.

A másik gyakori hiba, az, amikor a kávéból feleslegesen sokat fogyasztunk. Ekkor a kávé hatóanyaga már nem serkent, hanem megterheli a szervezetet. A máj már nem képes a felesleges koffeint feldolgozni, így az mérgezési tüneteket okoz. Enyhébb esetben heves szívdobogás, rosszullét, verejtékezés, legsúlyosabb esetben ájulás is történhet.

A harmadik veszélyforrás, az, amikor magunkat nem tiszteljük annyira, hogy megadjuk a kávézásnak a megfelelő időpontot és élethelyzetet. A rossz kávézási szokások, mint az éhgyomorra történő reggeli kávéivás, hosszabb távon keményen megbosszulják magukat. Okozhatnak gyomorfekélyt, érrendszeri megbetegedéseket is.

A kávéfogyasztás kínálta lehetőség tehát akkor aknázható ki, ha a hatóanyagot megfelelő mennyiségben, tudatosan, a megfelelő időpontokban vesszük magunkhoz. A kávé adta lehetőség pedig óriási, nem véletlenül él vele több milliárd ember.

A kávéélmény teljes átélése erőteljes serkentő hatással van ránk. Ezt a kávéélményt megélhetjük otthon, munkahelyünkön, de teljességében csak kávézókban, kávéházakban tapasztalhatjuk meg. Ezeken a helyeken a kávét fogyasztó emberek sajátos, gyakran társas alkotó tevékenységet végeznek. A kávéházi találkozások során a vendégek egymásra is hatással vannak, pont olyan serkentő módon, ahogy őrájuk a kávé.

Ez a társas kávéfogyasztási szokás más és más formában jelenik meg a meghatározó európai kávékultúrákban. Az olasz eszpresszó kultúra, a német kaffekuchen, a bécsi kávéházak, mind erre mutatnak nekünk példát.