Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ír kávé:

A legenda szerint az első irish coffee Írország délnyugati kikötőjében, Foynes-ban született meg, az 1940-es évek elején. A kikötő café-ja az Egyesült Államokból érkező, a tengeren landoló repülőgépekből hajóval a partra szállított fáradt, átfázott utasok első állomása volt.

Az üzletben dolgozó Joe Sheridan találta fel az utasokat testben és lélekben egyaránt felmelegítő italt. Amikor valamelyik "kávészakértő" utas rákérdezett a felszolgált italra: "ez brazil kávé?" Joe kapásból rávágta: "nem, ez ír kávé"! Így hamar elkeresztelték az új italt. Azóta Shannon-ba költözött a térség nemzetközi repülőtere, de a kávébárt Sheridan-ről nevezték el, falán emléktábla tiszteleg a feltaláló előtt.

Mára annyira klasszikussá vált, hogy a "Kávé és Párlat" VB-n ez az ital lett a kötelező gyakorlat. A versenyzőknek 8 perc alatt kell elkészteniük 2 sztenderd ír kávét (csak kávét, ír whiskeyt, cukrot és tejszínt használhatnak) és 2 szabadon választható alkoholos kávékülönlegességet.

A jól elkészített ír kávé poharában, megjelenésében, színében, hab állagában és alkohol tartalmában hasonlít, ízében emlékeztet az írek leghíresebb sörére. A sörhöz hasonlóan - összekeverés nélkül-fogyasztandó, mint a sört, a habon keresztül isszuk.


Az ír kávés pohárba töltjük a whiskeyt, hozzákeverjük a barna cukrot, majd a kávégép gőzölőcsöve segítségével óvatosan összemelegítjük, a cukrot felolvasztjuk. Közben filteres kávéfőző géppel, french-press forrázóval hosszú kávét, vagy espressóból americanót készítünk (aki erősebben szeretné, használhat doppio alapot is). Az elkészült kávét ráöntjük a whiskey-re. Ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a habosított tejszínrétegnek poharunk tetején.

Hideg habtejszínből elektromos keverőpálca, asztali mixer vagy shaker segítségével megfelelő állagú habot készítünk. A hab nem lehet túlságosan kemény, de nem maradhat túlságosan folyós sem. Első esetben csak kanalazni tudjuk a habot és ez az ital megfelelő fogyasztását lehetetlenné teszi. A második esetben – ha a hab túlontúl lágyra sikeredett – rétegezés közben elkeveredhet a forró kávéitallal. A jól habosított tejszínt, csőrős fém tejkiöntőből egyenletes, óvatos öntéssel, könnyen rétegezhetjük (kanál segítségével) az ital tetejére.

A hideg habtejszínen keresztül kortyolgatva a forró kávét, átélhetjük az eredeti "irish coffee élményt". Az ír kávét összekeverni értelmetlen, mert elvszik lényege, a forró kávé és a hideg tejszín "találkozása", éppen ezért vendégeinknek mindig kanál nélkül kínáljuk és magyarázzuk a fogyasztási szokásokat.

Összetevők:

 • 120 ml hosszú kávé
 • 4 cl ír whiskey
 • 2 teáskanál barna cukor
 • 80 ml enyhén habosított tejszín

  A sztenderd ír kávés pohár 230 ml-es.

  Caffè creolo (Kreol kávé)

   

  Hozzávalók: Hozzávalók:
  100% arabica kávé
  szegfűszeg
  szerecsendió
  vaníliamag
  tejszínhab
  fahéj

  Elkészítési mód, lépésről lépésre:

  100% arabica kávéból espresso-t főzünk és ízlés szerint édesítjük. Csipetnyi szegfűszeget, szerecsendiót és frissen kapart vaníliamagot teszünk hozzá.  Két teáskanálnyi tejszínhabot összekeverünk egy kis kávéval és az így kapott krémet az ital tetejére töltjük.

  Tetejére csipetnyi fahéjat szórunk. Espresso-s csészében vaníliás keksszel szolgáljuk fel.

   

   

   

  Caffè all’Arancia (Narancs kávé) Kávé recept
  Konyakkal különlegesebb, gondolta volna? De mitől narancs kávé a narancs kávé? Vergnano kávé recept.


  Hozzávalók: Hozzávalók:
 • 100% arabika kávé
 • két teáskanálnyi konyak
 • 1/3 teáskanálnyi frissen reszelt narancshéj
 • 1 teáskanálnyi csokoládé szirup
 • csokireszelék
 • étcsoki
 • tejszínhab
 • Elkészítési mód, lépésről lépésre:

  100% arabika kávéból espresso-t főzünk, majd ízlés szerint édesítjük.

  Hozzáadunk két teáskanálnyi jó minőségű konyakot és 1/3 teáskanálnyi frissen reszelt narancshéjat.  Hozzáadunk továbbá kb. 1 teáskanálnyi csokoládé szirupot (vagy beleteszünk egy kis kocka étcsokit).

  Cappuccino-s csészében nagy adag tejszínhabbal szervírozzuk. A habra frissen reszelt narancshéjat és csokireszeléket szórunk.

  Egy szelet narancsból egy cikkelyt kivágunk és a háromszöget csúcsával lefelé a tejszínhabkorona tetejére illesztjük. Étcsokival, szívószál nélkül szolgáljuk fel.


  Caffé all’africana (Afrikai kávé) Kávé recept
  Csoki csoki csoki. Ezt a kávét kiváltképp megcsokizták, ha létezik egyáltalán ilyen szó. Afrikai kávé recept.


  Hozzávalók: Hozzávalók:
  100% arabica kávé
  1 dl darált jég
  egy gombóc krémes csokoládéfagylalt
  csokoládés tejszínhabot
  csokiöntet
  csokireszelék
  kávészem
  Elkészítési mód, lépésről lépésre:

  100% arabica kávéból rövid espresso-t főzünk (fele vízmennyiséggel). Ízlés szerint édesítjük és hozzáadunk kb. 1 dl darált jeget.


  Jól összekeverjük (vagy shakerben összerázzuk) és egy cappuccino-s csészébe szűrjük.


  Egy gombóc krémes csokoládéfagylaltot teszünk bele és nagy adag csokoládés tejszínhabot nyomunk a tetejére.

  Csokiöntettel, vagy csokireszelékkel díszítjük és a tetejére egy szép nagy kávészemet teszünk. Kiválóan illik hozzá a csokoládés-kókuszos golyó!
 •